Son Eklenenler

6 Ekim 2014 Pazartesi

Gebelikte 14. Hafta

Bebeğiniz hızla büyüyor. Geçtiğimiz hafta kilosu 20 gram civarında olan bebeğinizin bu haftaki kilosu 25 grama kadar erişti. Gördüğünüz gibi bebeğiniz her hafta bir evvelki ağırlığından bir hayli artarak gelişiyor. Onun büyümesi sizin rahminizin de ve natürel olarak da karnınızın da büyümesi demek. Ve böylelikle artık gebeliğinizi gözle görülür biçimde belirmeye başlıyor.
Kaynak : Hafta Hafta Gebelik
Gebelikte 14. haftada bebekteki değişim ve gelişim
2. üç aylık dönemin 2. haftasına eşit gelen 14.haftada bebeğinizin baş ve kıç arası boyu 8 ila 9.3 santimetre erişir. Bu hafta bebeğinizin kimi mimikleri belirlemeye başlar. Bunlardan biri yüzünü ekşitme, kaşlarını çatma, gözlerini bölümedir. Bu hafta bebeğinizi elini ağzına götürmeyi sıklaştırıyor. Bir hafta sonra da emmeye başlayacaktır. Bebeğinizin bu hafta ile birlikte cinsel uzuvu da tamamiyle gelişir. Şayet bebeğinizin cinsiyeti erkek ise prostat, kız ise yumurtalıklar karın boşluğuna bu gelişimle yerleşirler. Ancak hala ultrasonla cinsiyetinin net olarak görülmesi bu hafta da . Buna karşın ileri teknolojik kaliteli ve renkli bir ultrasonla bebeğinizin cinsiyetinin belirlenebilme ihtimali kuvvetlidir. Bebeğinizin bu hafta troid bezi da gelişerek hormonları oluşmaya başladı. Bu hafta bebeğinizde gelişim gösteren diğer bir uzuv da böbreklerdir.
Bebeğinizin böbrekleri bu hafta idrar imalatına geçiyor ve bebeğiniz idrarını da yapmaya başlıyor.
Bebeğiniz bu hafta itibari ile doğuma kadar idrarını, içerisinde bulunan su kesesine yapmaktadır. Bebeğiniz içinde bulunduğu amniotik sıvının içinde yer değiştirmeye başlar. Bebeğinizin bu hafta ayrı olarak saçları da oluşmaya başladı. Ense uzar çene barizleşir, kulaklar başın arkasından daha öne ve yanlara doğru gelir. Artık bebeğiniz bir parmak izine sahiptir.
12. haftada başlayan solunum çalışması 14. Haftaya gelindiğinde hız kazanır. Bebeğinizin başı daha da hareketlenmiş ve çenesine yaslanmış sabit pozisyonunu da ayrılmıştır. Bebeğiniz artık ellerini ve ayaklarını kendi isteğine göre serbestçe hareket ettirmektedir.
14. hafta bebeğiniz için harbiden de ehemmiyetli bir haftadır. Organları işlevlerini yerine getirmeye başlıyorlar. Böbrekler gibi beyni de yeniden bu hafta tam bir enerji ile çalışmaya başlar. Bebeğiniz artık düşünen ve hareketlerini şuurlu bir şekilde yapan bir varlıktır. Beyni bebeğinizin temas ettiği alanları kaydetmeye başlayacaktır. Bir diğer işlev gösteren duyusu ise duymadır. Bebeğiniz bu hafta ile beraber bilhassa de annesinin sesini duymaya başlar. Bu sesler net değildir. Bir uğultu biçimindedir. Bebeğinizin sizi net biçimde duyması için 25. Haftaya kadar bir müddet geçmesi gerekecek. 27. haftadan itibaren annesinin sesinin yanında dışarıdan gelen sesleri de duyup reaksiyon verebilir. 14 haftalık gebelikte bebeğinizin diğer duyu organları da gelişmekte ve bebek kendini hissetmektedir. Boynu ise biraz daha uzadığı için artık bebeğiniz kafasını her iki tarafa da çevirebilmektedir. Avuçlarını açıp kapatmaya başlamış ve parmaklarını da hareket ettirmeye başlamıştır. Elleri ve ayaklarını aşağı yukarıya hareket ettirir ve tekme atmayı da savsaklamaz. Bütün bu saydıklarımızı zorlanmadan yapabilirler. Yine bu hafta bebeğinizin karaciğeri safra üretmekte, dalağı da kırmızı kan hücresi üretmektedir.
Gebelikte 14. haftada annedeki değişimler:
12. haftada ifade ettiğimiz gibi kendinizi daha enerjik hissedeceğiniz bir dönemdesiniz. İlk haftalarda başınızı ağrıtan mide bulantıları ve kusmalardan kurtulduğunuz için sevinçlisiniz. Bebeğinizdeki bu hızlı gelişim bu hafta karnınızın biraz daha bariz bir şekilde çıktığını gösteriyor.
Enerjinizi biraz hava alarak dolaşarak, arkadaşlarınız ve yakın akrabalarınızla zaman geçirerek kullanabilirsiniz. Bu size moral verecek. Hormonlarınızdaki değişimlerle duygusallaşan tinsel yapınıza da iyi gelecektir. Bu dönem enerjinizin yüksek olması ve karnınızın çok da büyümemiş olması hasebiyle yolcu etmek için en güzel vakittir. Bu hafta itibari ile kilo alımınızda bir artma da olabilir. 14. Haftalık gebelikte anne adayları vasati 2,5 kilo alır. Çoklu gebelikte ise bu biraz daha fazladır.
Bebeğinizin gelişimi ile beraber doğru orantıda gelişen şey rahminizdir. Rahminizin büyümesi ve gerilmesiyle kasıklarınızda baskı artacak bu da kasıklarınızda ağrıya kapı aralayabilecektir. Rahminiz büyümeye devam ettikçe, ağırlık merkeziniz değiştiği için sırt adalelerinde zorlanma ve ağrılar olabilir. Gebelikte bel ağrısı da bu hafta görülebilir, hem de haftalar geçtikçe daha da kötüleşebilir. Endişelenecek bir şey olmasa da, belden aşağınızı hissetmiyorsanız doktorunuza müracaat etmenizde fayda var. İlk 3 aylık dönemdeki yakıntılardan biri olan sık tuvalete çıkma, bu hafta azalışa geçer. İkinci 3 aylık dönemin rahat ve sakin, keyifli bir dönem olduğunu söylemiştik. Bunun tadını çıkarın zira son 3 aylık dönemde daha önceki yakıntılar yine görülmeye başlayacaktır. Bulantılar, sık idrara çıkma gibi. Bu hafta ile beraber iştahınızdaki artış sürecektir. Kendinizi tatlılara ve hamur işlerine boğmayın. Tatlı gereksiniminizi hafif bir sütlü tatlı ile karşılayabilirsiniz.
Gebelikte 14. Haftada beslenme düzeni
Gebelik müddetince beslenmeniz, yediğiniz besinlerin değerleri bebeğinize geçiş yapar. Bebeğinizin sizin alacağınız ölçüde demir, kalsiyum, vitamin ve protein ihtiyacını karşılayacaktır. Şayet yeterince bunları almazsanız, bu sefer bebeğinizin vücudu kendi vücudunun gereksinimini sizin vücudunuzdan alacaktır. Bu da sizde eksiklik yatabilir. Bebeğinizin eksiksiz gelişimi ve sizin sıhhatinizi savunmanız için bütün besin gruplarından oluşan balanslı ve sıhhatli bir beslenme biçimi edinmeniz gerekir. A vitamini, çinko, demir, riboflavin, magnezyum, folik asit ve protein itibariyle yetersiz beslenme erken doğum, bebekte gelişme geriliği, düşük tartılı bebek doğumları gibi problemleri yaratabileceğinden bu besin değerlerini kesinlikle beslenmenizde var faktörüz gerekmektedir.
Annenin yetersiz beslenmesi, bebekte bedensel olduğu kadar zihni gelişimde de negatiflikleri beraberinde getirir. Zeka gelişimi bunların başında gelmektedir. Yine bu dönemde annenin beslenmesindeki yanlışlıklar, ihtiyaç duyulanın alınmaması yetişkinlikte ortaya çıkan şeker, tansiyon, kanser, obezite gibi bir takım rahatsızlıklara da temel teşkil eder.
Bir takım anne adayları gebeliği öncesinde dikkat ettiği ve uyguladığı perhizi gebeliği ile beraber bir anda bırakıp, ölçüsüz, sıhhatsiz ve gayri muntazam beslenmeye geçiş yapmaktadır. Bu son derece yanlış bir metottur. Oysaki gebelikte, sanıldığının aksine, de her vakitkinden daha dikkatli ve sıkı bir beslenme programını izlememiz gerekir. Buradaki beslenme programı, bir düzendir. Zayıflama kasıtlı perhiz değildir. Kontrollü, düzenli, sıhhatli ve gerektiği kadar bir beslenmeyi kastediyoruz. Gebelik süresince beslenmedeki asıl emel kendi vücut gereksinimlerinizi karşılamak ve bebeğinizin normal büyümesini sağlamaktır. Ana prensip temel besin öğelerini yeterli almaktır. Bunlar protein, karbonhidrat, yağlar, vitaminler, mineraller ve sudur.
Gebeyken alınması şart olan kilo her anne adayına göre farklık gösterir. Uzmanlara göre en sıhhatli oran 12 kilodur. Ancak bir takım vaziyetlerden bunun üzerine çıkılması gerekebilir. Sözgelişi gebe kalınmadan önce şayet anne adayı çok zayıf ise, gebeliği süresince 18 kilo alması onun için normaldir. Ancak anne adayı gebeliği öncesinde zati normal veya biraz üzerinde bir kiloya sahipse 18 kilo onun için rizikodur. Bu balansı sağlamak, kiloyu şuurlu ve balanslı biçimde alma ile ilgili doktorunuzdan ve bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Gebe kadınlarımıza özel uygulanan beslenme programları ile gebeliğiniz müddetince alınan kiloların kontrol altında tutulması böylelikle sağlanabilir.
Bebeğiniz ve siz hızla büyümeye devam ediyorsunuz. Sizdeki yorgunluk hissi ve uyku hali artık eskisinden daha iyidir. Bu hafta bel ve sırt ağrılarını hafif olarak hissedebilirsiniz. Tansiyonunuz düşebilir. Ciddi tansiyon rahatsızlıklarında doktor tarafından tekliflen ilaçlar kullanılabilir. Baş ağrısı, kabızlık, midede ekşime hisleri devam edebilir. İdrara sık çıkma olabilir. Rastgele beklenmeyen bir vaziyet yok ise gebelikte cinsel ilişki yasak değildir. Doktorunuz kontrolünde rastgele bir riziko görülmemişse uygun pozisyonlarda cinsel birlikteliğe gebeliğinizin son aylarına kadar devam edebilirsiniz. Bu dönemden itibaren anne adayında cinsel dürtüler yine fazlalaşır.
Gebelik döneminde ciltte artan östrojen tesirine bağlı fizyolojik olarak ortaya çıkan damarlanmalar (spidervenler- spidernevüs) oluşabilir. Kaygı etmenize gerek yok, gebelikten sonra kısa müddette kaybolur. Rehabilitasyonu gereksizdir. Beyaz tenli bayanlarda daha sık olur ve eğer doğumdan sonra geçmez ise lazer ile yok etmek olasıdır. Yüzünüzde, boynunuzda, bazen de karnınızda örümcek tarzında damarlanmalar olabilir. Anne adaylarının çoğunlukla %50 sinde görülebilir. Gebelik dışı bir dönemde yaşanılırsa karaciğer hastalığı belirtisi olabilmektedir. C vitamini açısından zengin besinleri bol bol tüketin. Sigara içilen ortamlardan uzak durun. Belirli düzeylerde egzersiz ve yürüyüşlere devam edin.
Gebelik döneminde röntgen ışınları
Röntgen ışınlarının zararları, gebelikte bilgisayar tomografi taraması ve MRI Işınımın zararları daha tam olarak bilinememektedir. Elbette ki bol miktarda ışınıma maruz kalmanın kanseri tetiklediği herkes tarafından bilinmektedir. Bu yüzden fetüsü az miktar dahi olsa ışınımdan savunmakta yarar vardır. Daha çok zayıf ve güçsüz olan bir canlıya nasıl bir tesir edeceği bilinmemektedir.
Anne adayına tavsiyeler
  Her hangi bir rahatsızlığınız için doktora gitmek zorunda iseniz sözgelimi; diş, gibi, doktorunuza hamile olduğunuzu ilk etapta söylemelisiniz. Doktorunuz hamile olduğunuzu göz önünde bulundurarak size ona göre ilaç vermeyi seçenek edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder